Vormgeving
folder en poster

Voor Requiem Lochem een folder en poster mogen vormgeven ivm tentoonstelling van kunstenaar Peter Gentenaar. Een prachtig overzicht van zijn werken in de Grote of Sint-Gudulakerk te Lochem.
gentenaar-torley.nl

De Nederlandse kunstenaar Peter Gentenaar (*1946) maakt spectaculaire papiersculpturen. Hij is begonnen als graficus en maakte in die tijd etsen met heel veel reliëf erin. Gentenaar experimenteert al jaren met het vormgeven van papier dat telkens weer iets van haar geheimen aan hem prijsgeeft. Het zijn etherisch, grootschalige sculpturen van organische vormen die zweven in de lucht, hangend aan het plafond. Het uiterlijk kan variëren van waterplanten tot heldere, delicate lentebloemen. Zijn ongebruikelijke en prachtige werk tart het conventionele denken over het gebruik van papier. Door zijn jarenlange ervaring is Gentenaar een echte ‘papierkenner’ geworden. De reden dat de voormalig graficus verzeild raakte in de papiersculpturen is omdat hij gefrustreerd raakte van het werken met traditioneel papier. Hij bouwde daarom zijn eigen ‘papierfabriek’ in zijn atelier en maakt daar de meest sierlijke en subtiele papiersculpturen die van Frankrijk tot Abu Dhabi te bewonderen zijn.

De papiersculpturen worden door Gentenaar eerst als 2D-vellen gemaakt door vezel in een pulpmolen te malen en pigmenten aan ze te hechten. In de lagen brengt hij verdikkingen aan in de vorm van dunne bamboe-strips waarmee de kunstenaar de geraamtes maakt. 

De spanningen tussen de krimpende, opdrogende papierpulp en de bamboe die in die natte omgeving de kortste weg zoekt, zorgen voor de natuurlijke vormen van zijn kunstwerken. “Je kunt het nog het beste vergelijken met een herfstblad. Als daar het water uit verdampt wordt het kleiner en gaat het opkrullen. Die eigenschap was eerst een ergernis voor me. Nu is het de drijvende kracht in mijn werk.”